Med anledning av det ökade kriminella cyberhotet mot småföretagare har Företagarförbundet nu valt att för sina medlemmars räkning teckna ett avtal med cybersäkerhetsföretaget Safestate.

– Vi har den senaste tiden upplevt ett ökande hot mot företag och organisationer i Sverige när det gäller intrång i IT-system och e-postkonton, senast är Coop som i somras utsattes för ett cyber-angrepp med stora konsekvenser, säger Bo Furevi, en av två partneransvariga på Företagarförbundet.

Vill öka säkerheten
Företagarförbundet vill med samarbetet erbjuda den helautomatiserade säkerhetstjänsten lösenordsövervakning, för att på sikt öka sina medlemmars uppmärksamhet och skydda deras IT-miljöer från intrång.

– Vi ser fram emot att få bidra till ett utökat medvetande bland Sveriges småföretagare när det gäller cybersäkerhet. Många småföretagare har inte kunskap eller tid att sätta sig in i säkerhetsarbetet innan olyckan är framme – vilket oftast leder till stora konsekvenser för verksamheten, säger Petra Jonsson försäljningschef på Safestate

Lösenord stort problem
Ett stort problem idag är att medarbetare ofta använder samma lösenord till flera olika konton i verksamheten men även privat. När ett konto läcker sina lösenord eller hackas så får angriparna tillgång till lösenordet. Har medarbetaren då samma lösenord överallt så blir det ganska enkelt att ta sig in i organisationen.

– Att låta Safestate sköta övervakningen och larma om organisationens lösenord varit med i en läcka är ett bra första steg för att börja arbeta med IT-säkerhet och skydda sina digitala tillgångar och verksamhet. Säkerhet skall vara enkelt och tillgängligt för alla, avslutar Petra Jonsson.

Övervakar läckta inloggningsuppgifter
Tjänsten är direkt riktad mot Företagarförbundets medlemmar, 20.000 småföretagare som oftast inte har en egen IT-avdelning att förlita sig på. Safestate övervakar dygnet runt och om något otillbörligt skett med lösenordet får företagaren larm direkt när en e-postadress som tillhör organisationens domänadress hittas i en läcka. Fördelen med det är att företaget vinner tid så lösenord kan bytas snabbt på det läckta kontot. Genom det minskar företagets risk att bli föremål för en cyberattack eller informationsläcka.

– Vi är mycket nöjda med att kunna teckna detta förmånliga avtal med Safestate och leverera automatiserad lösenordsövervakning till gagn för våra medlemsföretag i syfte att skydda deras IT-miljöer, säger Bo Furevi

Petra Jonsson på Safestate ser fram emot att sprida medvetande bland Sveriges småföretagare

Bo Furevi, partneransvarig på Företagarförbundet, förstår vikten av att skydda sina medlemmarnas IT-miljöer

Om Företagarförbundet

Företagarförbundet grundades 1936 och är en partipolitiskt obunden intresseorganisation för landets småföretagare, främst med fokus på de med färre än tio anställda. Företagarförbundet verkar för att förbättra villkoren för de svenska småföretagen och erbjuda medlemmarna kvalificerade medlemstjänster och ett stort utbud av förmåner.

Om Safestate

Safestate är ett SAAS bolag (software as a service) som levererar plattformsbaserade cybersäkerhetstester och lösningar. Safestate är en del av Secify group som primärt arbetar med organisatorisk, juridisk och teknisk säkerhet.